`Een dagje op stap met Sunil'

Vandaag heeft Sunil, de immer hard werkende operating manager van ons hotel, speciaal een dagje vrij genomen om ons, samen met zijn vrouw Anjali, mee te nemen naar Kirtipur.


Op slechts een kilometer of 5 buiten Kathamandu gelegen is dit een belangrijke religieuze plaats en ‘thuishaven’ van de Newari, de ethnische groep waar Sunil en zijn familie toe behoren. Op een rotsachtige heuvel gelegen biedt Kirtipur een majestueus uitzicht over Kathmandu en de valleirand, zeker op zo'n heldere dag als vandaag, waardoor ook de snowcaps van de Himalaya zichtbaar zijn. Die rotsige ondergrond is trouwens ook de reden dat de stad tijdens de aardbeving van 2015 onbeschadigd is gebleven.


Het eerste wat opvalt is de rust en stilte in vergelijking met het drukke Thamel. Bijna geen autoverkeer in de smalle straatjes en veel minder motorfietsen, fijn! Prachtige oude gebouwen, met gedetailleerd houtsnijwerk van de deuren en raamkozijnen, een kenmerk van de Newari-cultuur. 
Fun-facts: de ramen met fijn rasterwerk zijn met opzet zo ontworpen, zodat de lokale vrouwen wel naar buiten konden kijken, maar de langstrekkende overheersers niet naar binnen konden kijken en in de verleiding komen om ze te schaken. 
Om diezelfde reden zijn de huisdeuren, zelfs voor Nepalese begrippen, extra laag gemaakt: immers een edelman of koning zal niet buigen om een huis binnen te gaan.


We bezoeken prachtige tempels, onder andere de Bhag Bhairab-tempel, ontmoeten de net herkozen burgemeester en worden getrakteerd op een originele Newar-maaltijd: Khaja (beaten rice, gebakken bonen, spicy curry en groenten) en Bhara (stevige linzen-pannekoeken), weggespoeld met lokaal gebrouwen chang (gefermenteerde rijst-wijn). 
Slenterend door de straatjes vallen verder de ‘huisjes’ op, die blijkbaar speciaal ontworpen om in te zitten, als een soort rust- en sociale ontmoetingsplaats. Er wordt zo te zien goed gebruik van gemaakt.


We nemen ook nog een kijkje bij de Chovar-kloof: volgens de legende is dit de kloof die de pelgrim-boddisattva Manjusri eigenhandig groef om het water uit wat toen nog een groot meer was weg te laten stromen, waarna de Kathmandu-vallei ontstond. 
En de legendarische Swayambu-tempel: swa='zelf', yambu='ontstaan', ambu='4', het vierde element: water

← Vorig berichtVolgend bericht →