`DE REIS VAN DE PINDO'

Toch iedere keer weer opvallend hoe dat werkt: dat als je iets loslaat, er dan opeens nieuwe deuren voor je open gaan…
Had ik er de weken na de Walk of Wisdom helemaal vrede mee om de rest van het sabbatical jaar in Nederland te lopen, na enige tijd kon ik toch de in mijn achterhoofd knagende gedachte aan de Great Himalayan Trail niet meer negeren. In pakweg 100 dagen zo’n 1500km van oost naar west Nepal lopen was immers een lang gekoesterde wens voor dit speciale jaar….

 

Maar hoe zat het nu eigenlijk ook alweer precies met de corona-reisbeperkingen voor Nepal?

 

Na enig gegoogle… bleek zowaar dat het inmiddels wel degelijk mogelijk is om -onder voorwaarden- naar Nepal te gaan! En toen ging het ineens erg snel: binnen een dag een speciale covid-reisverzekering geregeld, de volgende dag een afspraak voor het ophalen van een visum op het consulaat in Amsterdam geregeld en dezelfde dag ook een zeer betaalbaar vliegticket op de kop getikt. En als toetje een prachtige locatie voor de verplichte quarantaine bij aankomst kunnen vinden. Uiteraard nog even spannend, de verplichte PCR-test net voor vertrek, maar uiteindelijk zat ik dus ineens ‘zomaar’ in Nepal! 

 

Een Pindo als in: Pelgrim In Nepal Door Omstandigheden.

 

Wat een heel andere wending aan het ‘wat kan er wel?’-denken dat ik net herontdekt had.! Waarbij ik me heel goed realiseer hoe bevoorrecht ik ben om over voldoende tijd, geld en energie te beschikken om de vrijheid te hebben deze keuzes te maken. Vrijheid: het bewust maken van keuzes en het nemen van de verantwoordelijkheid voor de consequenties van die keuzes. Vrijheid als de sleutel tot het nemen van eigen regie in het leven. Wat fijn om dat nu wederom te mogen ervaren…

 

En wat wens ik anderen dat ook toe, Met name de mensen hier in Nepal, die voor hun bestaan zo afhankelijk zijn van inkomsten uit het toerisme dat nu helemaal plat ligt. Ik ben daarbij zeer geraakt en geïnspireerd door het werk van voormalig collega Hans Buijing die mij in contact bracht met een lokale Nepalese gids. In 2015, na de grote aardbeving in Nepal, heeft Hans eigenhandig de stichting ‘Helping Thulo Parsel’ opgericht en inmiddels zijn er dankzij de donaties aan deze stichting reeds 31 nieuwe, aardbevings-bestendige huizen gebouwd, naast het uitdelen van voedselpakketten en het aanleggen van een nieuwe watervoorziening. Prachtig werk, zeker als je bedenkt dat de overhead van deze stichting vrijwel nihil is en dat men niet alleen financiële en materiële middelen ter beschikking stelt, maar er ook niet voor schuwt om op eigen kosten naar Nepal af te reizen om daar letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Hulde!

 

Dus in tegenstelling tot hoe ik het op mijn eerdere trektochten in Nepal deed ga ik nu de komende maanden in ieder geval deze gids en een drager huren en dus van inkomen voorzien. En verder ga ik bedenken hoe ik -al dan niet via deze stichting- ook op andere manieren nog een bijdrage kan leveren aan het welzijn van de prachtige mensen van dit prachtige land!

 

Namasté!

 

← Vorig berichtVolgend bericht →