`Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt: Pathibhara Devi Temple'

De Pathibhara Devi tempel (3794m) -ook wel Mukkumlung genoemd- is een van de belangrijkste heilige plaatsen voor Hindu en Limbu pelgrims in Nepal. 
De tempel is gewijd aan de godin Durga, waarvan de legendes zeggen dat zij buitengewoon sterke krachten heeft en de diepste wensen van haar aanbidders hoort en vervuld. Ze is daarbij zeer welwillend en elke daad van onbaatzuchtigheid en toewijding, zoals bidden of offeren, volstaat al snel.

Op onze personalised-pelgrims-reis hebben we allemaal onze eigen diepe, oprechte wens voor Pathibhara in ons hart gesloten. Voor de een betekent dat iets loslaten, iets achter zich laten, voor de ander een wens voor familie of een geliefde, voor gezondheid of voor geluk.
In Kathmandu kopen we gezamenlijk een speciale mala, als symbool voor al onze wensen. En nadat we alle luxe en comfort van het stadse leven achter ons hebben gelaten en onszelf de volgende acht dagen tegenkomen in vermoeidheid, pijn en wanhoop, staan we dan eindelijk op de top van de tempelberg.

Innige omhelzingen, vloeiende tranen, openvallende kaken, euforie, momenten van stilte en introspectie, dankbaarheid en heling.

De duizenden gebedsvlaggen wapperen hun gebeden naar de goden, die zo dichtbij en alomvattend het decor vormen: Khumbakarna/Mount Jannu (7710m) en Kanchenjunga (8586m) en vele andere zeven- en achtduizenders. De lucht gevuld met de geur van wierook en het geluid van bellen en belletjes. En ja ook met het geluid van grote khukri messen op een hakblok op de offerplaats.

We offeren onze mala op het hoogste punt van de tempelberg en dalen als een ander mens af naar de bewoonde wereld.

← Vorig berichtVolgend bericht →