Even een moment van bezinning en dankbaarheid voor de bijzondere positie waar ik me op dit moment in mijn leven bevind.
Ook na 20 jaar geniet ik elke dag nog steeds van de gesprekken met medewerkers, leidinggevenden en teams. Bedrijfsmaatschappelijk Werk is voor mij 'de best betaalde therapie': een goede baan, waarbij inspiratie geven en ontvangen naadloos in elkaar over gaan.
En naast dit werk mag ik, samen met Maaike, delen wat pelgrimeren in ruraal Nepal kan betekenen voor je fysieke en mentale gezondheid. 'De pelgrim onderneemt een voetreis naar een heilige plaats om als een ander, beter mens terug te keren'
Een van de symbolen die met pelgrimeren wordt geassocieerd is een labyrinth. Op de weg naar binnen, naar je hart, mag je loslaten, ontvangen en toestaan dat zich daar een wens of diep verlangen manifesteert.
Een mooie inspiratie voor ons logo.
En zo hebben we vorige week alweer de laatste van de drie voorbereidingsavonden gehad met weer een fantastische groep mensen die volgende maand met ons het avontuur van een 'Personalised Pelgrimsreis' in Nepal aangaan.
Het valt mij op dat de laatste tijd steeds meer mensen belangstellend informeren naar deze reis. Sommigen gewoon nieuwsgierig, sommigen stil verlangend, maar nog aarzelend en sommigen trappelend van ongeduld wanneer ze zich kunnen opgeven.
Wil jij ook meer weten wat een 'personalised pelgrimsreis' precies inhoud, wat de bedoeling is, hoe het programma daarop is ingericht?
Kom dan naar een van de voorlichtingsavonden.
We vertellen je er graag alles over!
Vanwege drukte en omstandigheden is het de afgelopen maanden stil geweest qua activiteit op deze website, echter de komende maanden gaat er weer van alles gebeuren.
Om te beginnen:
Cursus ‘Aandachtig en Intuïtief Fotograferen’
Data (bij voldoende belangstelling)
1. zaterdag 17 augustus, zaterdag 24 augustus en zaterdag 7 september
2. zaterdag 5 oktober, zaterdag 12 oktober en zaterdag 26 oktober
Lokatie: Den Haag Centrum (bezoekersvergunning beschikbaar)
Tijd: van 10:00 tot plm 17:00
De prijs is 275 euro (inclusief eenvoudige lunch)
Inhoud en opzet van de cursus
De bedoeling is je de basisbeginselen van (digitale) fotografie bij te brengen, zodat je in staat bent deze praktisch toe te passen en de foto's te maken zoals jij ze voor ogen hebt.
We besteden daarom aandacht aan:
-basistheorie
-bediening van je camera
-bewust zien, het ‘verhaal van je foto’
-workflow en nabewerking van je foto's
Dag 1 staat in het teken van de basis: een scherpe en goed belichte foto
Jij bent de artiest, de camera is je gereedschap. Vandaag gaat het over de achterliggende basistheorie en het leren kennen van je camera, zodat je deze de baas bent en kunt instellen om een scherpe en goed belichte foto te maken.
Dag 2 heeft als thema: ‘het verhaal van je foto’
We staan stil bij het creatieve proces: bewust bezig zijn met ‘wat zie ik?’ ‘wat raakt me?’ ‘wat wil ik vertellen met deze foto?’
En welk standpunt, welk perspectief, welke compositie past hier het beste bij?
Naast belichting en scherpte gaat het vandaag ook over lenskeuze, perspectief en scherptediepte.
Dag 3 gaat over het eindresultaat, ‘the finishing touch’
Met een fotobewerkingsprogramma op je computer of laptop pas je de foto's die je in de voorgaande weken gemaakt hebt zodanig aan, dat je ze met trots kunt afdrukken of delen. De mogelijkheden zijn hierbij eindeloos, dus we beperken ons tot de basis:
-kleurprofiel kiezen of omzetten naar zwart-wit
-horizon en perspectief corrigeren
-uitsnede maken
-belichting, contrast en dynamisch bereik aanpassen
-workflow en opslag van je foto's
Lijkt dit je wat?
Zet dan de data in je agenda en meld je aan met een mailtje naar sunray@xs4all.nl
Hartelijke groet,
Ray
Terwijl ik me -net als half Nederland denk ik- hoestend, gammel en moe staande probeer te houden in een grijs en nat griep- en coronaklimaat ben ik ook druk bezig met alle foto's van onze pelgrimsreis in Nepal te screenen en bewerken. Dat helpt me ook om langzaam maar zeker het besef te laten indalen wat een sprookjesachtig, onwerkelijk, bijzondere reis dit in alle opzichten toch is geweest.
De inspiratie om inzichten, gedachten en indrukken te delen dienst zich bij vlagen aan en zodoende schrijf en plaats ik vrij random wat stukjes hierover op deze website. Waarbij het natuurlijk wel zo leuk is dat ik als auteur elke post naar wens kan antidateren, zodat er voor jullie als lezers toch een soort chronologisch geheel ontstaat.
Momenteel ben ik bezig om het wandelgedeelte van onze pelgrimsreis van dag tot dag te beschrijven. Je vindt deze schrijfsels onder de categorie ‘Photo’s' met de naam 'Pelgrimeren op de Great Himalayan Trail’. Op dit moment staan dag 1, 2 en 3 al online. De komende dagen doe ik mijn best de rest te plaatsen.
Neem eens een kijkje als je wilt weten hoe het is om in oost Nepal te wandelen. Een gebied waar weinig tot geen westerse toeristen komen, waar de Rai-, Limbu- en Sherpa-bevolking je een hartverwarmend welkom heet en waar je onder het wakend oog van Khumbakarna en Pathibhara niets anders hoeft te doen dan door een prachtig landschap lopen om jezelf te (her)vinden.
Even terug naar 2021: een sabbatical jaar terwijl de wereld op slot zat. Maar Nepal bleek -onder strenge restricties- een van de weinige bestemmingen waar we wél heen konden. En aangezien we nu toch een jaar de tijd hadden werd een item op onze bucketlist opeens een heel realistische optie: het lopen van de Great Himalayan Trail. Te voet 1200 Kilometer van de oostgrens van Nepal naar de westgrens. Het begrip ‘Pelgrim In Nepal Door Omstandigheden’ (P.I.N.D.O) was geboren.
Deed ik voorheen al mijn trekkings in Nepal geheel zelfstandig, nu was het om meerdere redenen niet alleen verstandig, maar zelfs noodzakelijk om een gids en een drager mee te nemen. Wat een geluk dat ik via Hans Buijng van de ‘Stichting Helping Thulo Parsel’ in contact kwam met Raby en Bishnu.
40 Dagen lang zaten we met elkaar ‘opgescheept’, tot een aangekondigde lockdown een abrupt einde maakte aan ons avontuur in de bergen. 40 Dagen op elkaars lip, zonder een onvertogen woord, irritatie of ongemakkelijk gevoel. Integendeel: wat hebben we gelachen, gedold, gekaart en gepraat.
Diep onder de indruk van de professionaliteit, het vakmanschap, maar vooral van de fijne persoonlijkheden van Raby en Bishnu was het dan ook meteen duidelijk dat wij een volgend avontuur alleen maar weer met hun zouden ondernemen.
En hier zijn we dan, dik twee jaar later. Een droom is uitgekomen: op pad met een bijzondere groep vrienden, familie en kennissen, een zelf georganiseerde pelgrimstocht in oost-Nepal leiden. Dit keer als een echt en hecht team met Raby en Bishnu, waarbij we elkaar perfect aanvullen in rollen en taken bij het begeleiden van alle fysieke- en vooral ook mentale uitdagingen die de deelnemers op deze pelgrimsreis tegenkomen.
Waarbij we ook zeker de twee -voor ons- nieuwkomers niet mogen vergeten te noemen: de dragers Adip en Ajay.
Net als zo veel andere Nepalezen goedgeluimde, goedlachse, lieve jongens die we een mooie toekomst toewensen.
Dus: mocht je zelf ooit plannen hebben om een onvergetelijk avontuur in het prachtige Nepal te beleven, laat je dan ontzorgen door Raby van JRN Treks en zijn mensen (www.jrntreks.com)
Van harte aanbevolen!
Twee jaar geleden, gedurende de pandemie, werd ik een P.I.N.D.O. Een Pelgrim In Nepal Door Omstandigheden.
In 40 dagen liepen we het oostelijke deel van de Great Himalayan Trail Lower Route. Een onvergetelijke ervaring met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de klim naar de Pathibhara tempel op 3800m hoogte.
Nu zijn we terug in Nepal, op ons vertrouwde stekkie, dat als een tweede huis met lieve familie voelt. En bereiden we ons voor op wederom een pelgrimstocht naar Pathibhara. Dit keer met van een groep van acht vrienden en kennissen. Lieve, bijzondere mensen, met elk -net als wij- een eigen sankalpa, een persoonlijke intentie om deze tocht te maken.
In afwachting van de komst van de groep leggen we nog de laatste hand aan een programma met aandacht voor cultuur, spiritualiteit en fysieke ervaring. Terwijl we van luxe naar spartaans bewegen, van comfort naar afzien, ontdoen we onszelf gedurende deze reis van onze ego's, pantsers en overtuigingen. En beleven we boven op de berg ieder op zijn eigen manier dat wat we zoeken of willen loslaten.
'Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen voordat je het kunt zijn' zegt Loesje. Een mooi thema voor deze reis!
En ook een mooie gelegenheid om een herstart van deze website in te luiden. Met heel veel dank aan Jeremy Kiehlman voor het opfrissen en vitaliseren van de website, kijk ik nu uit naar het delen van weer vele foto's en verhalen.
Namaste!